Winterbarbecue tips

Genieten van de winterse buitenlucht

Kerstavond, oudjaar of gewoon een aangename avond samen met vrienden of familie: er zijn genoeg gelegenheden om een winterbarbecue te organiseren. Wanneer de winter zijn intrede doet, eten de meeste mensen het liefst in een restaurant of halen ze het gourmetstel boven. Maar buiten is het minstens even gezellig. Je geniet van de buitenlucht en het mooie winterse landschap krijg je er gratis bovenop. Vergeet wel je sjaal, handschoenen en muts niet!

Wat moet je in huis halen voor een echte winterbarbeque?

Als je een winterbarbecue goed aanpakt, is het een echt festijn waaraan mensen nog lang herinneringen zullen ophalen. Laat niets aan het toeval over en haal het nodige materiaal in huis:

  • Vuurkorven voor de gezelligheid en om je gasten warm te houden.
  • Terrasverwarmers om de vrieskou te lijf te gaan.
  • Fleece dekentjes.
  • Aangepaste verlichting en een streepje muziek.

Heb je veel volk uitgenodigd en zijn de weergoden je niet gunstig gezind? Voorzie dan een partytent zodat iedereen droog blijft.

Winterbarbecue: welke spijs en drank?

Een lekker stukje vlees verorberen is natuurlijk het belangrijkste aspect van een winterbarbecue. Net zoals in de zomer, kan je allerlei soorten vlees bereiden. Wintergroenten in combinatie met steak, kip, worst of saté zijn niet te weerstaan. Een aardappel in de schilmet wat look- of kruidenboter is ook heel populair. Op de vuurkorven kan je een schotel plaatsen waarop je kastanjes poft. Ideaal bij het aperitief en plezier gegarandeerd!

Denk ook aan een aperitief, aperitiefhapjes, drank (waarom geen glühwein om mee te starten?) en een heerlijk dessert. Soep is ook altijd een voltreffer tijdens winterbarbecues.

Smakelijk eten alvast!

Opstelling

  • Hou bij de plaatsing van de barbecue rekening met de weersomstandigheden, vooral de windrichting speelt een bepalende factor. Gebruik eventueel windschermen, parasols of regenschermen tegen felle zon of regen of wind.
  • Plaats de toestellen altijd op een vlakke en stabiele ondergrond, vermijd ondergronden zoals grind of gras.
  • Let er op dat de afstand tussen de plaats waar de gasten zitten en de plek waar de barbecue staat, zo kort mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat je voldoende werkruimte hebt naast de barbecue, zodat je comfortabel kan werken en alle gereedschap binnen handbereik hebt.

Aansteken barbecue

  • Steek de barbecue voldoende op voorhand aan, 30 minuten vooraf is echt een minimum. Op die manier hoef je niet overhaast te werk gaan.
  • Controleer bij een gastoestel altijd of de gaskraan goed is aangesloten.
  • Gebruik nooit petroleum om het vuur aan te steken, deze verbrandt niet volledig waardoor er schadelijke stoffen ontstaan.
  • Gebruik nooit hout in een houtskoolbarbecue, zeker niet als het geverfd is of sterk harshoudend is.
  • Laat uw rooster wat opwarmen terwijl u het toestel aansteekt, reinig het daarna met een prop keukenpapier, die u met wat olijfolie besprenkeld hebt. Inspecteer de locatie altijd vooraf, zodat je voor geen verrassingen komt te staan Kleurt het papier zwart van het roet, ontvet het rooster dan met de helft van een citroen. Herhaal dit tot het keukenpapier niet meer zwart ziet.

Veiligheid en gezondheid

  • Het is raadzaam om altijd een emmer zand of zout bij de hand te hebben om in geval van nood het vuur te kunnen doven. Plaats ook altijd een brandblusser (evt. uit de auto) en een verbandkist binnen handbereik.
  • Hanteer rond de barbecue een algemeen rookverbod.
  • Draag nooit loshangende kleren of synthetische stoffen, opteer voor linnen en katoen en draag ook altijd een schort.
  • Zorg ervoor dat spelende kinderen niet in de buurt van de barbecue kunnen komen.
  • Hoe groter de afstand tussen de houtskool en het rooster, hoe minder schadelijke stoffen op het vlees of de vis kunnen worden afgezet. Probeer een minimumafstand van 10 centimeter in acht te houden.
  • Tracht zoveel mogelijk indirect te roosteren (of onder een deksel, zeker bij grote stukken vlees of vlees met een hoog vetgehalte.
  • Snij zichtbaar vet af voor het grillen.
  • Serveer nooit verbrand vlees